Clafoutis – recept

Clafoutis receptKlasický francouzský koláč už zdomácněl v mnoha zemích a našel si různé modifikace. Typický clafoutis je třešňový s hladkou moukou, doplněný šlehačkou nebo mlékem s rozpuštěným máslem. Je to koláč nebo není? Těsto je tekuté, já říkám jak na palačinky. Po upečení je to kříženec mezi koláčem, pudinkem a palačinkou, je vláčný a velice chutný. Je lépe jej servírovat na talířku a pomoci si lžičkou. Nemusíte použít velkou koláčovou formu, ale třeba menší mističky na porci. Doplnit jej můžete zmrzlinou, šlehačkou a nebo jen ovocem. Protože sezóna třešní minula nahradila jsem pro tentokrát třešně malinami a vybrala lehčí zdravější variantu, cukr nahradila medem a smíchala špaldovou mouku s mandlovou. Výsledkem je zdravý, svěží a kyselkavý koláč, který nemá až tak pudinkový a nadýchaný charakter.

 

Doba přípravy 20 min., pečení 30 min.

Ingredience na koláčovou formu s průměrem 24 cm:

400 g malin
40 g celozrné špaldové mouky
50 g jemně mleté mandlové mouky
100 g medu
1 vanilkový lusk nebo 1/2 lžičky vanilkové pasty (od Dr. Oetker)
2 celá vejce
2 žloutky
200 ml smetany (31%) ( zhruba jeden kelímek )
50 ml mléka
špetka soli
máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

 

 

Nechávám těsto (stejně jako palačinkové) chvíli odstát. Nejprve tedy umícháme těsto. Vyšlehejte med s vanilkou, vajíčkem a žloutky. Přidejte mouku,sůl a rozmíchejte do hladka. Až teď přidávejte smetanu a mléko. Těsto bude hladší a bez hrudek. Necháme cca 15 min. odstát. Nastavte troubu na cca 180 st. Pokud máte horkovzdušnou, můžete pak přidat ke konci pečení, bude tak nahoře křupavější. Teď si nachystáme formu, vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Očištěné maliny dám raději na den zamrazit, lépe se s nimi pracuje. Po vytažení je ihned obalte v hrubé mouce, nebudou se při pečení tolik rozpékat a ty, co zůstanou na povrchu, budou mít křupavou krustičku. Naskládejte do nachystané koláčové formy. Opatrně nalejte těsto do formy a dejte na 30 minut péct. Koláč servírujte buď ještě teplý (ne horký) s kopečkem zmrzliny, za studena poprášený cukrem nebo dle chuti pokapaný medem.

 

Clafoutis recept

Zanechte komentář