O tradičním čaji Dáta masala jsme psali v jiném příspěvku, který najdete zde. Jeho kombinace koření s medem a mlékem je už proslulá. Dáta masala vás prohřeje a povzbudí. V posledních letech je novinkou v kavárnách a čajovnách varianta Dáty. Nejčastěji ji v nápojovém lístku najdete pod názvem Chai Latte. Je to specialita připravená baristy ve snaze přiblížit tento indický čaj široké veřejnosti a dopřát ho v jiné variantě těm, co už Dátu znají. A co si budeme povídat, kombinace Dáty Masaly s vyšlehaným mlékem je opravdu lahodná a z odpočinkové chvíle vám vykouzlí exkluzivní zážitek. Pojďme se tedy podívat na jeho přípravu:
Ingredience:
varianta 1)
med s kořením Dáta masala
černý čaj (indický Assam, nebo běžně dostupný černý čaj s označením English breakfast)
plnotučné mléko
varianta 2)
směs koření Dáta masala
černý čaj (indický Assam nebo běžně dostupný černý čaj s označením English breakfast)
med nebo třtinový cukr
plnotučné mléko
Pokud budete chtít připravit Chai Latte od začátku, bude to trošku náročnější proces. Možnosti nakombinovat koření je spousta, a ještě větší rozmanitost v chuti skrývá jejich dávkování. Je to doslova alchymie a každý dle chuti vytvoří svůj jedinečný recept. Nejčastěji používané koření, které tvoří základ, je zázvor a kardamom. Přidává se často skořice, anýz, fenykl, badyán, pepř (často bílý), muškátový oříšek, hřebíček, nové koření, koriandr, pomerančová kůra, chilli, lékořice, kurkuma anebo šafrán. Výrazně jednoduší variantou je použití už ochuceného medu s kořením Dáta masala nebo koupě předpřipravené směsi koření, ať už v sypané verzi, anebo přímo balené do čajových sáčků.
Příprava s ochuceným medem Dáta masala je velice jednoduchá. Uvaříte silný černý čaj, doporučuji jeden sáček černého čaje vylouhovat cca 5-10 min v 100-200 ml vroucí vody ve větším hrníčku (300-400 ml). Mezitím si ohřejte asi 200 ml mléka na max. 50 °C, dejte do něj jednu (méně výrazná chuť a nízká sladkost) až dvě čajové lžičky ochuceného medu a vyšlehejte do pěny. Použít můžete šlehač na mléko, ale i tyčový mixér. Touto ochucenou pěnou přelijte černý čaj. Pro krásu zážitku posypejte skořicí. Příprava se směsí koření je trošku složitější. Ať už si směs připravíte sami, nebo si ji zakoupíte, použijete ji stejně. Nechejte směs koření v čajovém pytlíčku vařit zhruba v 200 ml vody po dobu 2-5 minut. Po převaření přidejte na 10 min. 1-2 sáčky černého čaje a nechejte čaj louhovat.
Teplé mléko s medem vyšlehejte do pěny a přelijte výluh koření a černého čaje. Poprašte skořicí a podávejte. A ještě pár malých tipů nakonec. Chai je prohřívací nápoj, nejlépe tedy chutná horký. Med přidávám spíše do teplého mléka, které postupně sedá do chladnoucího čaje. Med si udrží spíše své specifické vlastnosti než při jeho rozpuštění přímo v horkém čaji. A kdo je milovníkem kávy a chce ji vyzkoušet trochu jinak s ochuceným medem Dáta masala, může ochutnat variantu kořeněné kávy, ať už formou klasickou s mlékem, anebo formou Latte. Stačí přidat jednu až dvě lžičky ochuceného medu. Vykouzlíte tak lahodný nápoj, jenž vám dodá energii na spousty hodin 🙂
Zanechte komentář