Aronie černá – Aronia melanocarpa

Černý jeřáb, či jeřabina, je nízký stromek až keř, na který se u nás v posledních letech trošku pozapomnělo. V minulosti byl vídán na zahradách často. Je to houževnatá rostlina, které nevadí slunce, zvládne i suchou písčitou půdu a odolá i mrazům. Na jaře stromek prokvete bílými kvítky a na podzim její červené listy doplní černé bobule. Plody mají kyselkavou, ale silně trpkou chuť, a samotné čerstvé jsou tedy hůře poživatelné. Bobule se buď suší, anebo se z nich vyrábí šťávy a džemy, kde se trpká chuť potlačí.

aronie

My jsme ji do medu vybrali, protože je nabitá vitamíny a antioxidanty. Med je chuťově výrazný, a tak jeho kombinací s aronií vznikla ovocně sladká zdravá pomazánka bez trpké chuti. A co tedy všechno tyto malé kuličky obsahují? Kromě vysoké koncentrace vitamínu C obsahují i vitamíny z řady B (B1, B2, B6, B9) a bioflavonoidy. Drobounká semínka v plodech jsou zdrojem vitamínů rozpustných v tucích E, K a A. Za zmínku stojí i minerály draslík, hořčík, vápník, železo a
zinek. A dost často je zmiňován jod, prospěšný pro štítnou žlázu.

Plody černé jeřabiny jako celek pozitivně působí na celý organismus. Vitamíny mají silně protizánětlivý účinek a pomáhají buňkám v jejich obnově. Tato vlastnost je často zmiňována ve spojitosti se záněty močového měchýře, žaludku a jater.  Bioflavonoidy, čili vitamín P, jmenovitě rutin, spolu s vitamínem C příznivě působí na elasticitu a pevnost cév. Obsažený jod je stavebním prvkem pro hormony štítné žlázy, a tak přispívá k její normální funkci. V poslední době se aronie ráda přidává do kosmetických výrobků a doplňků stravy v péči o pleť a vlasy. Důvodem je obsah vitamínu B, zinku, vápníku a samozřejmě vitamínu P.

Zanechte komentář